15.01.2023 od Ekološka kmetija Kobal 0 Komentarji
Preprosta pita z domačim džemom
Pito lahko pripravimo na več načinov, sladko ali slano, z različnimi nadevi, okrašeno z mrežastim ali drugim vzorcem. Testo lahko zamesimo z maslom ali oljem.
Danes smo pripravili preprosto pito iz naše EKO polbele pšenične moke ter našim domačim mešanim džemom.
Sestavine:
2 jajci
150 g sladkorja
120 g masla sobne temperature
400 g moke
vaniljin sladkor
2 čajni žlički pecilnega praška
džem ali marmelada
Postopek priprave:
Jajci z vilico rahlo stepemo. Dodamo sladkor in vaniljin sladkor ter ju z vilico vmešamo v stepeni jajci. Na koščke narezano maslo postopoma dodajamo in ga vmešamo v maso. Moko s pecilnim praškom presejemo in ju postopoma dodajamo masi. Vsakokrat mešamo toliko časa, da je zmes gladka brez grudic. Testo na koncu mesimo z rokami in oblikujemo kepo, ki naj zavita v folijo za živila počiva vsaj 30 minut.
Testo razvaljamo in po modelu pekača izrežemo krog, ki naj bo od pekača širši za približno 2 cm. Testo položimo v namaščen pekač in oblikujemo podlago pite, ki jo z vilicami enakomerno prebodemo. (slika 1)
Testo premažemo z izbranim džemom ali marmelado. Za peko te pite smo uporabili naš mešan džem (iz jagod, divjih breskev in robidnic, slika 2).
Izdelamo trakove za mrežo, ki jo oblikujemo na piti. Iz preostanka testa lahko oblikujemo rožico ali drug poljuben vzorec. (slika 3)
Pito pečemo na 180 stopinjah 25-30 minut. Ohlajeno narežemo na rezine. (slika 4) Ponudimo jo lahko s stepeno smetano, s kepico vaniljevega sladoleda, odlična pa je tudi s kislo smetano.
Komentarji
Oddajte komentar